Vintage Philips

Als kind van 10 kreeg ik van m'n ouders een afgedankte 22GA212 platenspeler, wie kent 'm niet met die groene tiptoetsen? Toen was het al begonnen denk ik.

Bij m'n laatste werkgever kwam ik vaak in contact met oude Philips apparatuur uit privé-verzameling. Meer en meer zag ik de charme van de oer Hollandse spulletjes. Maar vooral hoe het in elkaar gezet was ooit (op z'n 'Frans') en hoe vindingrijk (of liever eigenzinnig) bepaalde onderdelen technisch waren bedacht. Buiten de mooie vormgeving klonk het ook altijd onwaarschijnlijk goed. Dit was vooral te danken aan de goede speakers. En in de jaren 50/60 door de goed ontworpen buizenversterkers met goede buizen en fantastische uitgangstrafo's. Nog steeds staan mensen versteld door een oude opgeknapte Philips set. Vooral de kleine 422 boxjes blijven een wondertje, maar eigenlijk alles met het Philips logo. Al die mooie vindingen: de natriumlamp, de Plumbicon opnamebuis, het cassettebandje, de beeldplaat, de CD, noem maar op. Er is een boek vol van en ook een museum in het centrum van Eindhoven.

Ook al is de waarde niet hoog van vele afgedankte Philips spullen, ik werk er graag aan en probeer menigeen te enthousiasmeren om een mooi setje in huis te zetten om plaatjes mee te draaien. Dit lukt vaak met nieuwe enthousiastelingen tot gevolg.

Hier een paar highlights:

De Philicorda

AG9014

AG9016

22GA212

22RH590

Regelmatig ruil of verkoop ik weer wat Philips apparatuur. Zie mijn marktplaats advertenties.