Geschiedenis

Wie of wat is MultiAmp?

Mijn naam is Jonathan Smit. Van kind af aan ben ik gefascineerd door elektronica. Het begon met het automatiseren van m'n treinbaan en het lezen van verschillende boeken over elektronica rond m'n 10e jaar.

Een jaar later kreeg ik van m'n ouders een oude Hi-Fi installatie en ondekte ik dat er meer was dan m'n kleine rode Philips radio-cassetedeck (1988). Ook begon ik plaatjes te draaien op een oude 22GA212. Voornamelijk elektronische muziek vond ik erg mooi en dat was rond de jaren 90 voornamelijk disco/house "muziek". Daarbij hoorde ook disco-lichten en grote luidsprekers. Maar wat doe je als je 12 jaar bent en geen cent hebt? Dan maak je het maar zelf van weggooide apparatuur. Op deze manier knutselde ik een complete disco in elkaar op m'n zolderkamer. Met vele oude Philips speakers in kartonnen dozen als grote boxen en fietslampjes op cassettedeckmotortjes als zwaailichten etc. Schakelingen bouwde ik met componenten geoogst uit defecte versterkers. En voor je het weet sta je op (school)feestjes muziek te draaien en met de opbrengsten begon ik steeds grotere luidsprekers te bouwen voor meer dB's. Vooral lage tonen waren belangrijk, heerlijke house-beats in je maag voelen, dat was toen m'n fascinatie. Ookal kon het eigenlijk niet, toch bouwde ik in de huiskamer de grootste bass-hoorns. En om die nieuwe luidsprekers te kunnen testen, ging ik op meer feestjes draaien en koop je er meer spullen bij.

Op een gegeven moment heb je een complete drive-in show. En nog steeds met zelfgebouwde spullen. Maar de huis-tuin en keuken versterkers van het grofvuil schoten nu echt te kort en ik moest een grote ideale Multifunctionele versterker ontwerpen en bouwen.

Inmiddels was het wel duidelijk dat ik iets "technisch" moest gaan doen qua opleiding en ging ik studeren bij Rens & Rens electronica in Hilversum. In het eerste jaar begon ik meteen met de bouw van deze versterker, omdat ik nu via een leraar toegang had tot meer componenten. Internet was er nog amper in 1997. Begin 1998 was de MultiAmp klaar. Dubbele voeding, 6x 220W @ 4Ohm 3-weg actief scheidingsfilter en vele extra opties zoals brugmodus (2x500W @ 4 Ohm), compressor/limiter, actieve tempertuurgestuurde koeltunnel, etc. Een naam voor m'n drive-in show had ik nog niet. Uiteindelijk werd dit dus Multi-Amp, omdat ik ook de geluidsinstallaties los verhuurde.

Na het afstuderen had ik door m'n werk geen tijd meer voor feestjes en was ik het gesjouw zat en ging ik mij meer richten op Hi-Fi. De luidsprekers werden kleiner en verfijnder en de vermogens minder. Er volgde nog een Multi Channel surround sound versterker met geschakelde voeding. Maar voornamelijk voor films, stereomuziek was niet aan te horen in surround. Ook kwam ik in aanraking met buizenversterkers, weer een compleet andere wereld. En klasse D verstekers, ook interessante techniek. Daarna bouwde ik nog een Multi-Switch om op afstand verschillende versterkers en luidsprekers te vergelijken. Een zogenaamde A-B vergelijking, op deze manier vallen er velen door de mand. Naast m'n werk bleef ik af en toe een versterkertje bouwen of repareren.

Na 15 jaar als hardware engineer/technicus bij Bossinade Lightworks gewerkt te hebben, ben ik in april 2016 voor m'n zelf begonnen en moest ik een naam bedenken voor m'n onderneming. Mede omdat ik deze naam al 20 jaar als E-mail adres gebruikte, vond ik het wel grappig om dit nieuw leven in te blazen. Je kan er toch alle kanten mee op, precies wat ik ook doe.

Door de jaren heen zijn mijn elektronica projecten voor hobby en werk qua aanpak van grof Amerikaans, naar doordacht Duits gegaan. De meeste hobbycreaties zijn bewaard gebleven, behalve de grote PA boxen en lichtshow. Die zwerven nu door het land.